GALLERI ATHENE

Jarle Rosseland

Rosseland - Gaustadtoppen II.jpg
Jarle Rosseland - Hyllest til   Hardanger.jpg
Jarle Rosseland

Jarle Rosseland

Jarle Rosseland f. 1952 i Bergen, bosatt i Oslo. Tilknyttet Hardingpuls, BBK, NBK og NG. 

Var i mer enn 20 år bosatt i Drammen.

UTDANNING

Siden tidlig barndom elev av far Inggard Rosseland og flere av hans samtidige under oppveksten på Ekely kunstnerkoloni i Oslo. Selvstudier og deltagelse kroki i Munch atelieret, samt trykket Lito og Lino-snitt i atelierets grafikk verksted. Yngste deltager på Høstutstillingen 18år, 1970.

1970 – 1973 Silvermine Guild of Artists, Connecticut under professor Gabor Peterdi ved Yale University, Hayter tekniker, USA.

1970 – 1973 Sommersemestre ved Atelier Nord under Anne Breivik, Oslo.

Selvstudier, multikunstner, tilknyttet internasjonale kunstnermiljøer: USA, Frankrike, Spania, Croatia, Slovenia, Israel og Japan.

Om Jarle Rosseland:

For Jarle Rosseland har tiden aldri stått stille. Han har hele tiden fornyet seg med en uendelig idérikdom. Han deltok 18år gammel på Høstutstillingen og holdt sine første separatutstillinger i Århus og UKS året etter. Kunstnerfaren Inggard Rosseland mente han måtte komme seg ut for ikke å la seg påvirke for mye av miljøet i Norge. Han har arbeidet på mange kontinent, ofte med andre paletter enn den norske. Det er likevel slik at livet ute, lengselen etter eget land, la grunnlaget for et særlig skarpsynt for de klare norske fargene og norsk egenart. Han var tidlig ute og møtte motgang for det. Det sanselige enkle fargelandskapet som nå er vanlig har ikke alltid vært akseptert. Christian K. Narkiewicz-Laine, president i The Chicago Athenaeum Museum of modern architecture, art and design, sier det slik:

“Det er alene en anerkjent norsk samtidskunstner som vektlegger den rike arven av nordisk tradisjon – både den metafysiske, historieverden, kunst, landskap og de nordiske folks åndelige bestrebelser som går tilbake til Vikingtiden.

Jarle Rosseland har lykkes i og levendegjøre denne rike tradisjonen i sine malerier, sin grafikk, i skulpturer og billedvev ved å bringe tilskueren nærmere til det som har inspirert norske forfattere, diktere, malere og handverker gjennom generasjoner.

Kunsten hans, kompleks, gjennomarbeidet, spirituell og opphøyet har blitt vist I gallerier og museer verden over og har representert en ny forståelse for hvordan skandinavisk historie, og da særlig den norske, har formet og definert denne unike kulturen ved Europas nordligste grense.”

0811 nr 8.jpg